Odpowiednio dobrany będzie podkreślał kolor czy też wykończenie frontów szafek i szuflad w kuchni. Blaty to jednak przede wszystkim przestrzeń, na której przygotowujemy posiłki, odstawiamy garnki i naczynia, a także przechowujemy codziennie użytkowane sprzęty i akcesoria. Ze względu na ich funkcjonalność projektując kuchnię powinniśmy więc dobrze przemyśleć wybór blatu.
To, na co powinniśmy zwrócić uwagę to przede wszystkim wytrzymałość materiału, z którego wykonany zostanie nasz blat oraz łatwość utrzymania na nim porządku. W trakcie gotowania nietrudno o różnego typu plamy czy okruchy, a kuchnia jest jednak miejscem, w którym higiena powinna stać na pierwszym miejscu. Dzięki temu będzie służył nam on wiele lat, ciesząc oko swym wyglądem.
Laminowane – wykonywane są z płyty wiórowej lub MDF pokrytej laminatem o niemalże dowolnym wyglądzie. Mogą być jednokolorowe o powierzchni matowej lub z połyskiem bądź też stanowić doskonałą imitację drewna lub kamienia. Ich krawędź może być prosta lub zaoblona – wedle gustu. Dodatkowo dostępne są w różnych grubościach. Mogą mieć standardowe 38 mm lub być ponad połowę cieńsze - 12 mm lub 16 mm.
Drewniane – naturalne, lite bądź klejone warstwowo drewno wyróżnia ponadczasowy, uniwersalny design, który zawsze wygra nawet z najdoskonalszą imitacją. Jest to materiał przyjazny środowisku, lecz jednocześnie wymagający regularnego olejowania lub lakierowania. Dobrze zaimpregnowane drewno będzie odporne na działanie wody i zabrudzenia, jednak mimo wszystko powinniśmy zachować ostrożność w trakcie użytkowania.
Szklane – niezwykle nowoczesne rozwiązanie, za którego wytrzymałość odpowiada zastosowanie szkła hartowanego. Możliwe jest ponadto wykorzystanie szkła klejonego z dowolnie wybraną grafiką pomiędzy taflami. Materiał ten jest odporny na bardzo niskie oraz wysokie temperatury, a także różnego typu uszkodzenia mechaniczne. Należy jednak liczyć się z tym, że zabrudzenia, w tym też odciski palców, stają się szybko widoczne. Szklany blat czyści się jednak niezwykle łatwo.