Pięknie wygląda, wprowadza do wnętrza ciepłą atmosferę, ale wymaga od nas ciągłej konserwacji. Czy podczas aranżacji miejsca, w którym przygotowujemy jedzenie, warto zdecydować się na drewniany blat kuchenny? W tym artykule przedstawiamy jego wady i zalety.
Drewniany blat kuchenny – wady
Do wad takiego rozwiązania trzeba zaliczyć mniejszą odporność na uszkodzenia mechaniczne od tej, jaką wykazują się na przykład płyty marmurowe lub granitowe. Materiał ten jest też oczywiście łatwopalny i niezbyt dobrze znosi kontakt z gorącymi przedmiotami. Warto też zwrócić uwagę na stopień wodoodporności wybieranego rodzaju surowca: jesion i buk wypadają tu o wiele lepiej niż na przykład sosna, która chłonie wodę.
Jeśli więc chcemy wykorzystać te materiały w pomieszczeniu, w którym przygotowujemy jedzenie, musimy przygotować się na konieczność ich regularnej konserwacji. Powierzchnie z sosny, jesionu lub dębu wymagać będą od nas bowiem wiele uwagi. Takie czynności, jak wycieranie plam po sokach czy odprysków z gotujących się sosów, warto wykonywać od razu. Jeśli jednak będziemy regularnie o nie dbali, powierzchnie te odwdzięczą się nam pięknym wyglądem.
Drewniany blat kuchenny – zalety
No właśnie – piękny wygląd. Zdecydowanie największa z zalet drewnianych blatów. Drugą ich wartością jest zróżnicowana kolorystyka, którą możemy dobierać do aranżacji naszej kuchni. Ciemny jesion, jasna sosna, dostojny dąb – wszystkie z nich to piękne materiały, które świetnie komponują się z większością barw, przełamując jednolitą kolorystykę ścian i frontów. Są przy tym proste w obróbce i z łatwością można je docinać na wymiar, uzyskując taki projekt, jaki sobie wymarzyliśmy.
Do zalet tych materiałów należy też stosunkowo prosty proces ich odnowy – wprawdzie wśród wad wymieniliśmy ich podatność na uszkodzenia i zużycie, ale wszelkie powstałe rysy da się usunąć przy pomocy szlifierki. Po tym wystarczy tyko pokryć powierzchnię nową warstwą impregnatu, by przywrócić jej elegancki wygląd.
Drewniane blaty mają więc swoje wady i zalety, ale bez wątpienia wprowadzą do każdej kuchni atmosferę ciepła i przytulności. Warto więc rozważyć takie rozwiązanie w swoim domu.